In dit seminar staat de digitalisering van het politiewerk centraal. In de aanpak van onveiligheid worden steeds meer digitale technieken ingezet met als doel het politiewerk beter uit te voeren. Deze digitale toepassingen lopen sterk uiteen en kunnen variëren in complexiteit, functies en toepassingen. Er zijn tools die worden gebruikt om nieuwe vormen van criminaliteit te voorspellen. Andere toepassingen hebben als doel meer zicht te krijgen op criminele gebeurtenissen in het verleden. Weer andere toepassingen worden in het hier-en-nu ingezet, waaronder gezichtsherkenning en applicaties die operationele data filteren op prioriteit en verbanden vinden die relevant zijn voor de opsporing.  

 

In de samenleving is er steeds meer aandacht voor de voor- en nadelen van digitale technieken in het verbeteren van de veiligheid, van snellere werkprocessen en van het ontwikkelen van efficiëntere vormen van opsporing van criminaliteit tot problemen zoals vuile data en discriminatie van minderheden. Daarbij is er veel onduidelijkheid over de toepassing ervan in de praktijk. Welke digitale tools kunnen worden gebruikt om de aanpak van criminaliteit te verstevigen? Wat weten we over de effecten en neveneffecten van deze toepassingen? En op welke manier veranderen digitale technieken het politiewerk? Deze vragen staan centraal tijdens dit CIROC-seminar.  

 

Het seminar begint met een uiteenzetting van onderzoeker Wouter Landman (Bureau Landman) over het verzamelen van gegevens door de politie via het internet ten behoeve van haar intelligencepositie. Landman gaat in op de meerwaarde van digitale gegevensverzameling en laat ook de spanningen zien die zich hierbij voordoen. Vervolgens staat Jan-Jaap Oerlemans (Universiteit Utrecht) stil bij de kwestie of de Nederlandse wet- en regelgeving voldoende is uitgerust voor datagedreven opsporing. Sluit het huidige juridische kader hier voldoende op aan of moet het roer om?  

 

Na de lunch laten Hilde Spits en Dominique Roest van de Nationale Politie zien hoe big data-toepassingen in de praktijk worden gebruikt en waarom hierdoor het politiewerk en de politieorganisatie veranderen. Vervolgens bespreekt Thom Snaphaan (Universiteit Gent) welke randvoorwaarden van belang zijn voor een verantwoord gebruik van big data. Hij gaat daarbij in op het gebruik van crime-scripting in de aanpak van criminaliteit. Tot slot zal Jeroen van Rest (TNO) de resultaten bespreken van het onderzoek van de Koninklijke Marechaussee in het Europese project TRESSPASS naar de mogelijkheden van risicogestuurd grenstoezicht. Risicogestuurd grenstoezicht moet bijdragen aan het vergroten van de veiligheid en een betere doorstroming van personen en goederen. 

 

Deelnemers aan het CIROC-seminar ontvangen na afloop de recente themanummers van Het Tijdschrift voor de Politie en Het Tijdschrift over Cultuur & Criminaliteit over digitale surveillance en opsporing op het internet.  

 

De presentatie die gebruikt is tijdens het seminar vindt u hier