Sport en georganiseerde criminaliteit

De afgelopen jaren hebben diverse affaires in de sport de gemoederen in de samenleving behoorlijk beziggehouden. Het USADA-rapport dat de val van zevenvoudig Tour-winnaar Lance Armstrong inluidde, bevestigde het beeld dat de professionele wielerwereld ten prooi was gevallen aan endemisch dopinggebruik. Daarnaast is in de media de afgelopen tijd veel aandacht besteed aan beïnvloeding van wedstrijduitslagen door middel van omkoping van scheidsrechters en/of spelers.

 

Ook zijn er openlijk twijfels uitgesproken over de zuiverheid van de besluitvorming binnen de FIFA die heeft geleid tot de toedeling van het WK-voetbal aan Quatar in 2018. FIFA-bestuursleden zijn bovendien beschuldigd van het aannemen van smeergeld van een marketingbedrijf, dat in ruil daarvoor de exclusieve marketingrechten van de FIFA zou hebben verworven. En ook het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft al meermaals onder vuur gelegen vanwege vermeende en vastgestelde corruptie. Verschillende IOC-leden hebben om die reden het veld moeten ruimen. Last but not least, wordt de professionele sport, de voetballerij in het bijzonder, in verband gebracht met het witwassen van crimineel vermogen. In Europa zijn diverse ploegen door puissant rijke magnaten bij elkaar gekocht, maar waar het in deze clubs geïnvesteerd vermogen precies vandaan komt en hoe de spelers precies worden betaald lijkt de samenleving niet bijster te interesseren.

 

Niet alleen is er dringend meer inzicht gewenst in de aard en omvang van georganiseerde criminaliteit binnen de sport, maar ook de reactiekant verdient meer aandacht. Zijn sportbonden en koepelorganisaties bijvoorbeeld geneigd naar aanleiding van aantijgingen van corruptie onderzoek in te (laten) stellen of wordt vooral geprobeerd de deksel op de spreekwoordelijke doofpot te houden? En welke rol is weggelegd voor politie en justitie op dit terrein?

Prof. dr. Hans Nelen (CIROC/Universiteit Maastricht)
Financiering van voetballerij

 

Wouter Ravensbergen en Jan-Peter Dogge (KNVB)

De handhaving van de financiële integriteit van het professionele voetbal

Prof. dr. Toine Spapens (Tilburg University)

Matchfixing; de ervaringen in Nederland

prof. Letizia Paoli (Universiteit Leuven)

Trade in Doping Products

Herman Ram (Directeur Dopingautoriteit)

Visie Dopingautoriteit op het indammen van het gebruik van en de handel in doping