Mobiel banditisme 

Sinds het begin van de jaren 2000 wordt de Nederlandse politie geconfronteerd met rondtrekkende Oost-Europese bendes die verschillende typen van vermogensdelicten plegen. Hoewel het fenomeen mobiel banditisme al eeuwenlang bestaat, is in de afgelopen jaren grote bezorgdheid gerezen over de toename van het aantal bendes uit Oost- en Centraal-Europa.

 

Tijdens dit seminar zullen verschillende deskundigen de volgende vragen proberen te beantwoorden: Wat weten we in 2013 over het fenomeen ‘mobiel banditisme’? Welke factoren hebben de ontwikkeling van mobiel banditisme binnen de EU gefaciliteerd? Waar opereren de rondtrekkende dadergroepen en waar worden de gestolen goederen heen gebracht? Wie zijn de opdrachtgevers en wat zijn de achtergronden van de criminele groepen in de betrokken landen? Hebben daders lokale contacten; waar komt hun informatie en lokale kennis vandaan? Welke maatregelen worden genomen om het fenomeen te bestrijden en hoe verloopt de politiesamenwerking tussen West- en Oost-Europa?

 

Dit CIROC seminar wordt georganiseerd naar aanleiding van het onderzoek naar mobiel banditisme in Nederland in 2012-2013 door enkele Utrechtse wetenschappers onder leiding van prof. dr. Dina Siegel. Het onderzoek is gefinancierd door Politie & Wetenschap. Buitenlandse criminologen en Nederlandse vertegenwoordigers van politie, detailhandel, justitie en wetenschap zullen het fenomeen bespreken en analyseren.

 

Prof. dr. Dina Siegel, UU/CIROC

Presentation of the report on Mobile Banditry

Prof. Krzysztof Krajewski, University of Krakow, Poland

Reaction from Poland

Dr. Sergiu Bogdan, Bables-Bolyai University, Cluj-Napoca, Romania

Reaction from Romania