Het Centre for Information and Research on Organised Crime (CIROC) organiseert op woensdag 18 april 2018 een seminar over:

 

De achterdeur van de coffeeshop: een vooruitblik op de experimenten

 

Het gedoogbeleid met betrekking tot soft drugs heeft geleid tot de zogenoemde ‘voordeur-achterdeur’ paradox. Daarmee wordt bedoeld dat consumenten bij het kopen van cannabis in kleine hoeveelheden geen strobreed in de weg wordt gelegd, maar dat exploitanten van de coffeeshops bij het bevoorraden van hun etablissementen op criminele leveranciers zijn aangewezen. Criminele samenwerkingsverbanden hebben van dit schemergebied de afgelopen decennia op grote schaal misbruik gemaakt. De productie en handel van wiet hebben een hoge vlucht genomen en hebben grote maatschappelijke problemen teweeg gebracht.

In het regeerakkoord van het kabinet Rutte-3 zijn experimenten aangekondigd in relatie tot de productie en levering van wiet aan de coffeeshops (de ‘achterdeur’). Het voorstel van het kabinet zou de ongemakkelijke situatie waarin coffeeshophouders nu zitten, moeten wegnemen: in plaats van dat zij hun goederen bij criminele organisaties moeten kopen, kunnen ze het betrekken bij een door de overheid aangewezen en gecontroleerde teler. Als bijkomend voordeel van deze maatregel zou de georganiseerde criminaliteit de wind uit de zeilen kunnen worden genomen: niet langer bepalen criminele groepen wat aan de coffeeshops wordt geleverd.

Een adviescommissie is inmiddels ingesteld om de experimenten in zes tot tien (middel-)grote Nederlandse gemeenten voor te bereiden.  In dit CIROC-seminar wordt aan de vooravond van de experimenten de balans van het Nederlandse softdrugsbeleid opgemaakt en wordt een blik vooruit geworpen op de inrichting en de te verwachten effecten van de aangekondigde experimenten. Interessant in dat verband is dat veel gemeenten een ander soort experiment voorstaan dan het kabinet voor ogen heeft. Om die reden wordt gepleit om in de experimenten enige variatie aan te brengen. Dat wil het kabinet echter niet: de experimenten moeten in elke stad hetzelfde zijn van opzet en de verkoop van wiet moet lopen via de coffeeshops.

Tijdens het seminar op 18 april zullen allereerst de ontwikkelingen in Nederland op softdrugsterrein in historisch en internationaal perspectief worden geplaatst. Vervolgens zal vanuit verschillende perspectieven – bestuur, rechtshandhaving en wetenschap – specifiek worden ingezoomd op de aangekondigde experimenten. Het seminar wordt afgesloten met een paneldiscussie.

Programma

De achterdeur van de coffeeshop: een vooruitblik op de experiment

 

09.30-10.00

Ontvangst en koffie

 

OCHTEND

Voorzitter:  Edward Kleemans (hoogleraar criminologie VU Amsterdam / CIROC)

 

10.00-10.10

Welkom en introductie

10.10-11.00

42 jaar balanceren tussen verbieden en legaliseren; een overzicht – prof. dr. Tom Decorte (Universiteit Gent, België)

11.00-11.50

De Nederlandse ontwikkelingen in internationaal perspectief – Stijn Hoorens (Rand Europe) 

11.50-12.15

Discussie

 

12.15-13.15

 

Lunch

 

MIDDAG

Voorzitter: Hans Nelen (hoogleraar criminologie Maastricht University / CIROC) 

 

13.15-14.00

De experimenten met wietteelt en bevoorrading van coffeeshops vanuit bestuurlijk perspectief – dr. Paul Depla (burgemeester Breda)

14.00-14.45

De experimenten met wietteelt en bevoorrading van coffeeshops vanuit het perspectief van de rechtshandhaving – Caspar Hermans (projectleider van de Taskforce Brabant/Zeeland) 

14.45-15.00

Koffie / thee 

15.00-15.45

De experimenten met wietteelt en bevoorrading van coffeeshops vanuit wetenschappelijk perspectief – dr. Nicole Maalsté (onderzoeker Acces Interdit) 

15.45-16.30

Afsluitende paneldiscussie

 

16.30-17.15

Borrel

Overige informatie:

 

Kosten:

De kosten voor deelname aan dit seminar bedragen € 195,-.

 

Locatie:

LET OP: NIEUWE LOCATIE! Wij congresseren dit keer in de Gertrudiskapel  (Vergadercentrum In de Driehoek, Willemsplantsoen 1c,  3511 LA Utrecht)

Het vergadercentrum In de Driehoek bevindt zich op ca. 7 minuten loopafstand van Utrecht CS. Verlaat het station in de richting Centrum en houd rechts aan. Neem de eerste afslag rechts bij de Blokker (Godebaldkwartier) en loop rechtdoor langs de Albert Heijn. Neem de roltrap richting Moreelsepark. Ga vervolgens linksaf en steek de verkeersweg over. Aan de overkant rechts afslaan en volg de weg 300 meter. Aan uw linkerhand ziet u een kerk met twee identieke torens. Vlak voor de kerk is de ingang van In de Driehoek, congres- en vergadercentrum.

Parkeren: Indien u met de auto komt, is er voldoende parkeergelegenheid in de omliggende parkeergarages van Hoog Catharijne.

 

Aanmelding:

U kunt zich aanmelden voor dit seminar via www.ciroc.nl.

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Plaatsing geschiedt op volgorde van binnenkomst. Na aanmelding ontvangt u een bevestigingsmail met nadere informatie over de wijze van betalen.

In verband met de planning zien wij uw aanmelding graag vóór 9 april tegemoet.

 

Annuleren:

Annulering dient schriftelijk te geschieden. Tot 7 dagen voor aanvang van het seminar kunt u kosteloos annuleren. Daarna wordt € 25,- in rekening gebracht.

 

Inlichtingen:

Voor vragen over dit seminar kunt u zich wenden tot het secretariaat van het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen.

Telefoon: 030 2537120/7137. Via email: ciroc@uu.nl of via de website van CIROC: www.ciroc.nl.

 

Aanmelding seminar De achterdeur van de coffeeshop: een vooruitblik op de experimenten

U ontvangt geen factuur. Na aanmelding ontvangt u een bevestigingsmail met daarin nadere informatie over de wijze van betalen.